Ekrem İmamoğlu’nun avukatları Prof. Dr. Adem Sözüer ve Mehmet Pehlivan ‘sahte diploma’ iddiaları hakkında açıklama yaptı
Ekrem İmamoğlu‘nun avukatları Prof. Adem Sözüer ve Mehmet Pehlivan “sahte diploma” iddiaları ve “resmi belgede sahtecilik” suçlamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Avukat Pehlivan, bu iddiaların 2019 seçimlerinden beri gündemde olduğunu ve yeniden tartışılmaya başlamasını siyasi bir girişim olarak değerlendirdiklerini belirtti.
Avukat Pehlivan, İmamoğlu‘nun 5 Eylül 1988’de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde eğitime başladığını ve bir yıl hazırlık, bir yıl da lisans eğitimi aldığını aktardı. Pehlivan, ardından, İstanbul Üniversitesi’nin 30 Temmuz 1990’da Milliyet Gazetesi‘nde yayınladığı yatay geçiş ilanına başvurduğunu belirtti. Söz konusu ilanda, geçiş için gerekli şartlar ve başvuru süreci açıkça belirtilmiş.
- İmamoğlu’nun başvurusunun 29 Ağustos 1990 tarihinde yapıldığı ve ilanda belirtilen son tarih olan 14 Eylül 1990’dan önce olduğu resmen belgelendi.
- Transkriptine göre, tüm derslerinden başarılı olup sınıfını geçtiği ve not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 (100’lük sistemde 62,5) olduğu belirtildi. Bu oran, yatay geçiş için gerekli olan 60 puan eşik değerini aşmakta.
- Yatay geçiş komisyonunun oy birliğiyle İmamoğlu’nun başvurusunu onayladığı ve 12 Eylül 1990’da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’nun bu karara resmiyet kazandırdığı belgelerle ortaya kondu.
- İmamoğlu’nun 2 Ekim 1990 tarihinde İstanbul Üniversitesi’ne kaydını yaptırarak resmen öğrenci olduğu belgelerle kanıtlandı.
YÖK’ÜN RAPORU
YÖK tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talebiyle hazırlanan raporda, İmamoğlu’nun yatay geçiş için gerekli tüm şartları sağladığı vurgulandı. Ancak, 18 Kasım 1991 tarihli bir karar ile Girne Amerikan Üniversitesi’nin o dönemdeki tanınma durumunun belirsizliği öne sürüldü. Avukat Pehlivan, bu kararın İmamoğlu’nun başvurusundan 1,5 yıl sonra alındığını ve hukukun geriye yürümezliği ilkesi gereği bu kararın İmamoğlu’nun geçişiyle ilgisinin bulunmadığını belirtti.
Avukatlar, Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçişinin tamamen mevzuata uygun olduğunu ve iddiaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu vurguladı.
Avukat Mehmet Pehlivan’ın konuşması şöyle:
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar ve manipülatif haberler aslında bugünün konusu değil. Yani yeni değil. Bu konu ilk olarak 31 Mart 2019’daki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmasıyla başlıyor. Bugün yeni bir tartışma gibi ısıtılıp ısrarla kamuoyu gündemine sokulan bu konu, sokulan bu konu siyasi saiklerle YÖK’ün devreye sokulduğunu düşündüğümüz bir duruma evrilmiştir.
Bugün Sayın İmamoğlu’nun yükseköğretim sürecindeki tüm işlemlerinin yasaya uygun olduğunu gösteren süreci resmi evraklarla size anlatacağız. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 5 Eylül 1988’de Girne Amerikan Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne giriyor. Sayın İmamoğlu bu üniversitede bir yıl hazırlık, bir yıl da İngilizce İşletme Bölümü’nün birinci sınıfını okuyor.
Şimdi Sayın Ekrem İmamoğlu ne oldu da Girne’den İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yaptı? Kimilerinin iddia ettiği gibi bu kişiye özel yani torpilli bir geçiş miydi? Bu sorunun gerçek yanıtı çok aleni. Sayın İmamoğlu’na burada yapılan özel bir uygulama yok.
Aksine, isteyen ve şartları taşıyan herkes geçiş yapabilsin diye İstanbul Üniversitesi 30 Temmuz 1990’da Milliyet Gazetesi’ne ilan veriyor. İlanda şöyle diyor: “Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, Üniversitemiz eğitim programlarına 1990-1991 eğitim-öğretim yılında yatay geçiş yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler, son başvuru tarihi ve kontenjanlar aşağıda gösterilmiştir.”
Bu ilanda İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi de bulunuyor. Bu ilanı gören Sayın Ekrem İmamoğlu ailesi ve iş hayatı İstanbul’da olduğu için bu yatay geçişten faydalanmak istiyor ve müracaatını yapıyor. Şimdi bundan sonra bakmamız gereken Sayın İmamoğlu’nun eğitim başarısı ve durumunun üniversitenin ilanda verdiği kriterleri karşılayıp karşılamadığıdır.
Birinci kriter, başvurunun 14 Eylül 1990 tarihine kadar yapılması. Şu an ekranda gördüğünüz resmi evrak Sayın İmamoğlu’nun başvuru evrakı. Görüldüğü üzere başvuru tarihi 29 Ağustos 1990. Yani ilk kriter tutuyor. İkinci kriter, öğrencinin okuduğu ve ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması. Gördüğünüz bu 6 sayfalık transkripte Sayın İmamoğlu’nun tüm derslerinden başarılı olduğu ve geçtiği belirtiliyor.